Μουσείο Ιατρικής Κρήτης
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Θεματικοί άξονες / Ιατρική & γράμματα - τέχνες


Ανατρέχοντας στην ποίηση του Ομήρου και στη γραφή του Τόμας Μαν, παρατηρώντας τους πίνακες του Rembrandt και του Munch, όντας θεατές των έργων του Τσέχωφ και καταλήγοντας στα πολύ πρόσφατα κόμικς στην Ιατρική (graphic medicine) διαπιστώνουμε ότι η νόσος και η ιατρική αποτελούν πυρηνικά στοιχεία των Γραμμάτων και των Τεχνών. Η αέναη πάλη του ανθρώπου για να κατισχύσει του πεπερασμένου και του χρόνου γενικότερα αποτελεί σημείο τομής ανάμεσα στην Ιατρική και στα Γράμματα/Τέχνες. Η τομή αυτή αποτελεί το βασικό προσδιοριστικό στοιχείο της περιγραφείσας σχέσης, ενώ το γεγονός ότι αρκετοί γιατροί έχουν καταγραφεί στην ιστορία ως υποκείμενα της Τέχνης του λόγου ή της εικονοπλασίας είναι μάλλον δευτερεύον.

Ο επιλόχειος πυρετός της Άννα Καρένινα στο ομώνυμο έργο του Τολστόι, η πανδημία της πανούκλας στον Καμύ, ή το ζωγραφισμένο με νυστέρι από τον Munch «άρρωστο παιδί» αποτελούν κορυφαία παραδείγματα ενός τεράστιου πλούτου μαρτυριών για το βίωμα της νόσου και του ανθρώπινου πόνου από τον λογοτέχνη ή τον εικαστικό καλλιτέχνη. Από την άλλη πλευρά η ανατομική τελειότητα στα γλυπτά του Michelangelo ή η ακόμα επίκαιρη διερεύνηση της ανατομικής βάσης του απροσδιόριστου χαμόγελου της Τζοκόντα του Leonardo Da Vinci αποδεικνύουν τη μοναδική συνάφεια των εικαστικών τεχνών με την Ανατομία που βρίσκει την αποθέωση της στην ανατομική απεικόνιση του ανθρώπινου χεριού στα σχέδια του σπουδαιότερου Homo Universalis.

Η Ιατρική διαθέτει εγγενώς τα χαρακτηριστικά της ιστορίας της Επιστήμης, όπου το νέο επισκιάζοντας το παλιό, είναι ταυτοχρόνως καταδικασμένο στην ίδια τύχη που του επιφυλάσσει η αριστοτελική τελεολογία του ανθρώπου «φύσει ορέγεσθαι του ειδέναι». Αντιθέτως, στα Γράμματα και τις Τέχνες, το έργο αυτονομείται από το χρόνο και γίνεται κλασσικό μέσα από την αυταξία του. Παρά την ουσιαστική αυτή διαφορά, όταν Ιατρική σμίγει με τα Γράμματα ή τις Τέχνες φαίνεται ότι μπολιάζεται από τα δικά τους χαρακτηριστικά και η ιατρική γνώση, ακόμη και ξεπερασμένη, διαστέλλεται στο χρόνο και μεταβάλλεται σε στοιχείο της ιστορίας του πολιτισμού.

Κείμενα

Πληροφορίες
2810 39 4810
museummed@med.uoc.gr
10:00 - 14:00 καθημερινές
Ιατρική Σχολή
Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΤΘ 2208 ΤΚ 71003
Βούτες, Ηράκλειο Κρήτης


Επίσκεψη & πολιτική προσβασιμότητας: Οι χώροι του Μουσείου είναι επισκέψιμοι τις εργάσιμες ημέρες 10πμ-2μμ και κατά την διάρκεια εκδηλώσεων. Η είσοδος είναι δωρεάν. Το Μουσείο στεγάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολή Βουτών. Για επισκέψεις σχολείων ή οργανωμένων ομάδων εκδρομέων θα πρέπει να γίνει προκράτηση. Το Μουσείο διαθέτει αίθουσα διαλέξεων 30 θέσεων που μπορεί να διατεθεί για εκδηλώσεις συναφείς με το αντικείμενο του Μουσείου
συγγραφή από Μιχάλης Καλοχριστιανάκης, Ιαν. 2020
χαρακτηριστικά / στατιστικά συγγραφής