Μουσείο Ιατρικής Κρήτης
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αναζήτηση TBA
αναζήτηση όρου στον τίτλο, τουλάχιστον 5 χαρακτηρες

τύπος ανακοίνωσης

μήνας δημοσίευσης

έτος δημοσίευσης


Νέα / Aνακοινώσεις


Δελτίο τύπου του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης για τη δωρεά Άννας Τσουρή

2025-07-08

Το Μoυσείο Ιατρικής Κρήτης έλαβε τμηματικά το τελευταίο τρίμηνο μία πολύτιμη δωρεά αρχειακού υλικού από την κυρία Άννα Τσουρή, ιατρό μικροβιολόγο, ύστερα από τακτική επικοινωνία με τον Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Γιάννη Τσιαούση. Πρόκειται για το αρχείο του πατέρα της, ιατρού Γεωργίου Βαρδή Τσουρή (1903-1990), ο οποίος διετέλεσε Διευθυντής του Σανατορίου των Χανίων από το 1937 έως το 1964.

Το αρχείο περιλαμβάνει πλούσιο πρωτότυπο υλικό από έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, δημοσιεύματα από τον τύπο της εποχής, καθώς και επιστημονικές μελέτες και σημειώσεις του Γ.Β. Τσουρή για το φθισιατρείο και πτυχές της λειτουργίας του και της ζωής των ασθενών σε αυτό, προσφέροντας μια πολύπλευρη αφήγηση της εμπειρίας της ασθένειας και των περιπετειών ενός σημαντικού ιδρύματος της Κρήτης που δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος ως τώρα. Επίσης, μέσα από το αρχείο για την επιμόρφωση του ιατρού στο εξωτερικό (σεμινάρια, συνέδρια) παρέχονται σημαντικές πληροφορίες για τη συνεισφορά των ιατρών και στον ανθελονοσιακό αγώνα - όντας ο ίδιος προϊστάμενος του αντίστοιχου τμήματος το διάστημα 1930-1932-, και την ιατρική αντιμετώπιση της ελονοσίας και της φυματίωσης και τις δυσκολίες που αυτές σήμαιναν τόσο για τον ασθενή όσο και για τον ιατρό.

Η δωρεά της κυρίας Τσουρή συνιστά μία καθοριστική συμβολή στις συλλογές του Μουσείου με ιδιαίτερα υψηλή ερευνητική και πολιτιστική αξία. Εμπλουτίζει σημαντικά το υλικό τεκμηρίωσης της ιστορίας της ιατρικής επιστήμης, προσφέροντας πολύτιμες πηγές για διεπιστημονική έρευνα. Προσφέρει νέες προοπτικές στην ανάδειξη των αφηγήσεων ιατρών και ασθενών, που αποτελεί βασικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό στόχο του Μουσείου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον εμπλουτισμό της κατανόησης της εμπειρίας της ασθένειας και της ιατρικής φροντίδας στα υγειονομικά ιδρύματα της Κρήτης.

Παράλληλα, ενισχύει τον εκπαιδευτικό ρόλο του και τη διασύνδεσή του με την κοινωνία μέσα από τη δημιουργία νέων συλλογών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που θα απευθύνονται τόσο σε ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό, με σκοπό την ανάδειξη της ανθρωπιστικής διάστασης της
ιατρικής, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την ευαισθητοποίηση απέναντι σε φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και στιγματισμού που σχετίζονται με ιατρικές καταστάσεις.

Η συνεισφορά αυτή συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της ιατρικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενισχύοντας τον ρόλο του Μουσείου ως φορέα επιστημονικής τεκμηρίωσης, συλλογικής μνήμης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ισότητας και της καταπολέμησης των προκαταλήψεων στον χώρο της υγείας.

Ο Διευθυντής και η Επιτροπή του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης εκφράζουν τη βαθιά ευγνωμοσύνη τους στη δωρήτρια κ. Άννα Τσουρή, διότι μεγάλο τμήμα της δωρεάς της αναβαθμίζει ουσιαστικά τις αρχειακές συλλογές και το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου, ενώ, το σύνολο της δωρεάς την καθιστά πολύτιμη.

Πληροφορίες
2810 39 4810
museummed@med.uoc.gr
10:00 - 14:00 καθημερινές
Ιατρική Σχολή
Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΤΘ 2208 ΤΚ 71003
Βούτες, Ηράκλειο Κρήτης


Επίσκεψη & πολιτική προσβασιμότητας: Οι χώροι του Μουσείου είναι επισκέψιμοι τις εργάσιμες ημέρες 10πμ-2μμ και κατά την διάρκεια εκδηλώσεων. Η είσοδος είναι δωρεάν. Το Μουσείο στεγάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολή Βουτών. Για επισκέψεις σχολείων ή οργανωμένων ομάδων εκδρομέων θα πρέπει να γίνει προκράτηση. Το Μουσείο διαθέτει αίθουσα διαλέξεων 30 θέσεων που μπορεί να διατεθεί για εκδηλώσεις συναφείς με το αντικείμενο του Μουσείου
συγγραφή από Μιχάλης Καλοχριστιανάκης, Ιαν. 2020
χαρακτηριστικά / στατιστικά συγγραφής