Μουσείο Ιατρικής Κρήτης
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

To μουσείο / Σχετικά με το Μουσείο


Το όραμα του Μουσείου Ιατρικής στο Ηράκλειο, σχεδιάστηκε και αναπτύσσεται στη λογική μιας ευρύτερης αντίληψης για τον άνθρωπο και τη σχέση του με την Ιατρική και τις Επιστήμες Υγείας γενικότερα. Το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα υποδειγματικό κέντρο διαφύλαξης, έρευνας και προβολής της Ιστορίας της Ιατρικής, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Οι συλλογές του Μουσείου που φιλοξενούνται σήμερα στην Ιατρική Σχολή περιλαμβάνουν εκατοντάδες αντικείμενα όπως, ιστορικά ιατρικά βιβλία, ιατρικά όργανα και χειρουργικά εργαλεία, παλαιά ιατρικά μηχανήματα, φαρμακευτικά σκεύη και σχετικό φωτογραφικό υλικό. Οι συλλογές αυτές δεν έχουν μόνο ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη της Ιατρικής στο διάβα των αιώνων, αλλά αντανακλούν και το επίπεδο του πολιτισμού των ανθρώπινων κοινωνιών στις οποίες αναφέρονται. Στις δέκα προθήκες του Μουσείου μπορεί κανείς μπορεί να θαυμάσει ανάμεσα στα άλλα, ιατροσόφιο των αρχών του 19ου αιώνα και χειρόγραφο οδηγό παρασκευής φαρμάκων, τις πρώτες συσκευές χορήγησης αναισθησίας, χειρουργικά εργαλεία έφιππου γιατρού, όργανα και ράμματα από το αλβανικό μέτωπο, συσκευές πνευμοθώρακα που χρησιμοποιούνταν στα σονατόρια, ιατρικά εργαλεία του νομίατρου της Σπιναλόγκας, καθώς και διαφόρων ειδών φιαλίδια με ιστορικής σημασίας φαρμακευτικά σκευάσματα του προηγούμενου αιώνα. Τα περισσότερα εκ των εκθεμάτων αποτελούν δωρεές των συγγενών διακεκριμένων υγειονομικών του τόπου μας, οι οποίοι συνέβαλλαν καθοριστικά στην εξέλιξη της ιατρικής, της φαρμακευτικής και γενικότερα των επιστημών υγείας στην Κρήτη, και όχι μόνο, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.
Οι βασικοί θεματικοί άξονες που αναπτύσσονται στους χώρους και στις πολύπλευρες δράσεις του Μουσείου με τρόπο αλληλοϋποστηριζόμενο και συμπληρωματικό είναι οι ακόλουθες: α) Οι τόποι της ίασης στις διάφορες χρονικές περιόδους και η ανάδειξη των υλικών και άυλων χαρακτηριστικών τους (τόποι & άνθρωποι), β) Το ανθρώπινο σώμα, οι αισθήσεις κι ο εγκέφαλος, γ) Ιατρικά εργαλεία – τεχνολογία, δ) Από τα βότανα στα φάρμακα, ε) Ιατρική & Γράμματα /Τέχνες

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται:
  • η αξιοποίηση της διαδραστικής εικαστικής έκθεσης που υλοποιήθηκε το 2011 με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.
  • η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων καθώς και άλλων εκδηλώσεων που αφορούν την ευρύτερη επαφή της ιατρικής επιστήμης με τον άνθρωπο, όπως εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κι εκδηλώσεις αφιερωμένες στην σχέση της ιατρικής με τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τη μουσική.
  • ο εκπαιδευτικός, διδακτικός αλλά και ψυχαγωγικός χαρακτήρας του Μουσείου με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου μουσείου. Η οργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων κι εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Μουσείου. Καινοτόμο στοιχείο θεωρείται η διδασκαλία του μαθήματος Ιατρική και Επιστήμες του Ανθρώπου που διδάσκεται στο Μουσείο, στο πλαίσιο του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής, και το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της Ιατρικής και των ανθρωπιστικών Σπουδών.

Θεσμικό πλαίσιο

Η λειτουργία του Μουσείο καθορίζεται στα παρακάτω ΦΕΚ:

Πληροφορίες
2810 39 4810
museummed@med.uoc.gr
10:00 - 14:00 καθημερινές
Ιατρική Σχολή
Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΤΘ 2208 ΤΚ 71003
Βούτες, Ηράκλειο Κρήτης


Επίσκεψη & πολιτική προσβασιμότητας: Οι χώροι του Μουσείου είναι επισκέψιμοι τις εργάσιμες ημέρες 10πμ-2μμ και κατά την διάρκεια εκδηλώσεων. Η είσοδος είναι δωρεάν. Το Μουσείο στεγάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολή Βουτών. Για επισκέψεις σχολείων ή οργανωμένων ομάδων εκδρομέων θα πρέπει να γίνει προκράτηση. Το Μουσείο διαθέτει αίθουσα διαλέξεων 30 θέσεων που μπορεί να διατεθεί για εκδηλώσεις συναφείς με το αντικείμενο του Μουσείου
συγγραφή από Μιχάλης Καλοχριστιανάκης, Ιαν. 2020
χαρακτηριστικά / στατιστικά συγγραφής