Πρόγραμμα Erasmus+ BIP in Medical Humanities
2025-05-03
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με το Medical University of Sofia (Βουλγαρία), το Philipps-Universität Marburg, το Institut für Geschichte der Pharmazie und Medizin – Marburg (Γερμανία), το RomanianAmerican University (Βουκουρέστι, Ρουμανία), και το University of Social and Medical Sciences in Lublin (Πολωνία), συμμετείχε στο Πρόγραμμα Erasmus+ BIP in Medical Humanities (Συντονιστής: Medical University of Sofia). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιατρικών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Τhe Association for Medical Humanities), Καθηγήτρια J. Patterson καθώς και δύο Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου (Greenwich University, Keele University) ενώ το πρόγραμμα παρακολούθησαν και Καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.
Την Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Κρήτης αντιπροσώπευσαν στελέχη του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης και συγκεκριμένα ο Δ/ντής του Μουσείου, Καθηγητής Ιωάννης Τσιαούσης, (συμμετείχε με 4 εισηγήσεις) και η Βασιλική Καμπουρέλλη, μέλος ΕΔΙΠ (συμμετείχε με 4 εισηγήσεις), ενώ το παρακολούθησαν και δύο φοιτήτριες της Σχολής μας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τόσο διαδικτυακές όσο και δια ζώσης δραστηριότητες και προσέφερε μοναδικές ευκαιρίες για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και της επιστημονικής ανταλλαγής στον τομέα των Ιατρικών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Medical Humanities). Το BIP (Blended Intensive Programme) in Medical Humanities επικεντρώθηκε στις ιατρικές ανθρωπιστικές επιστήμες, εξετάζοντας τη σύνδεση μεταξύ ιατρικής και ανθρωπιστικών σπουδών, με σκοπό την ενίσχυση της κριτικής σκέψης, της ενσυναίσθησης,, του αναστοχασμού και της ηθικής στην ιατρική πρακτική. Ο κύριος στόχος του προγράμματος ήταν να αναδείξει τις πολυδιάστατες πτυχές της σχέσης γιατρού και ασθενούς και να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών πανεπιστημίων και πολιτισμών.
Η επιστημονική παρουσία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κρίθηκε από όλους τους εταίρους ως εξαιρετικά επιτυχής. Οι φοιτήτριες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τις επιστημονικές τους δεξιότητες σε διεθνές περιβάλλον. Η συνεπής συμμετοχή τους και τα εύστοχα σχόλιά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του BIP ανέδειξαν το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε διεθνές πλαίσιο.
Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus+ BIP in Medical Humanities αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Κρήτης ώστε να ενισχύσουν τη διεθνή τους παρουσία στον τομέα των Ιατρικών Ανθρωπιστικών Επιστημών. Η συνεργασία με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, η ανταλλαγή γνώσεων και οι κοινές επιστημονικές συζητήσεις ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη νέων ιδεών και συνεργασιών, καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Κρήτης έναν σημαντικό εταίρο στο διεθνές ακαδημαϊκό πεδίο.