Μουσείο Ιατρικής Κρήτης
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αναζήτηση TBA
αναζήτηση όρου στον τίτλο, τουλάχιστον 5 χαρακτηρες

τύπος ανακοίνωσης

μήνας δημοσίευσης

έτος δημοσίευσης


Νέα / Aνακοινώσεις


Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης "Αρχαίων Ιάματα. Ο θεός Ασκληπιός στη Λεβήνα"

2022-05-10


Το απόγευμα της Παρασκευής 6 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (ΑΜΗ) τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του «Αρχαίων ιάματα. Ο θεός Ασκληπιός στη Λεβήνα», που συνδιοργανώνουν το ΑΜΗ, το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης και το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς. Στην αρχή της εκδήλωσης η Διευθύντρια του ΑΜΗ κ. Στέλλα Μανδαλάκη αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της έκθεσης που περιλαμβάνει ειδικά πάνελς με φωτογραφικό υλικό κι επιστημονική τεκμηρίωση για την αρχαία ελληνική Ιατρική και το Ασκληπιείο της Λεβήνας (Λέντας) καθώς και μια σειρά εκθεμάτων με επιγραφές και αναθήματα από το συγκεκριμένο Ασκληπιείο. Η κ. Μανδαλάκη τόνισε την αξία της έκθεσης από αρχαιολογική σκοπιά κι εξήρε τη συμβολή όλων των συνεργαζόμενων φορέων για το επιτυχημένο αποτέλεσμα, που αποτελεί κι ένα ερέθισμα για τους πολίτες του Ηρακλείου να επισκεφθούν το ΑΜΗ.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, Αν. Καθηγητής Γιάννης Τσιαούσης υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ότι «πρόκειται για μια έκθεση με διπλό συμβολισμό. Πρώτον, γιατί σηματοδοτεί τη συνέργεια ενός μείζονος πολιτιστικού οργανισμού όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, της ακαδημαϊκής κοινότητας με τις πολιτισμικές της αναφορές (Μουσείο Ιατρικής Κρήτης-Ιατρική Σχολή) και της κοινωνίας των πολιτών (Δίκτυο πολιτιστικών φορέων). Δεύτερον, γιατί η επανασύνδεση με την κοινωνία μετά τους περιορισμούς της πανδημίας διαμεσολαβείται από μια περιοδική έκθεση που αφορά το μείζον θέμα της υγείας». Επιπροσθέτως ο κ. Τσιαούσης ανέφερε ότι «η έκθεση ενισχύει τη δυναμική του θεματικού άξονα του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης για τους τόπους της ίασης που περιλαμβάνει όχι μόνο το δομικό στοιχείο, αλλά και το ανθρωπογενές με ότι αυτό περιλαμβάνει στο δίπολο υγεία – νόσος».

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων, αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και γενικότερα της προσπάθειας για ανάδειξη του Ασκληπιείου της Λεβήνας.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγηση των προσκεκλημένων στο χώρο της έκθεσης από την υπεύθυνη αρχαιολόγο. Η ιδιαίτερα όμορφη τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Πληροφορίες
2810 39 4810
museummed@med.uoc.gr
10:00 - 14:00 καθημερινές
Ιατρική Σχολή
Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΤΘ 2208 ΤΚ 71003
Βούτες, Ηράκλειο Κρήτης