Μουσείο Ιατρικής Κρήτης
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αναζήτηση TBA
αναζήτηση όρου στον τίτλο, τουλάχιστον 5 χαρακτηρες

τύπος ανακοίνωσης

μήνας δημοσίευσης

έτος δημοσίευσης


Νέα / Aνακοινώσεις


Στάθης Τσεκούρας, 1948 - 2021

2021-12-22


Tην προηγούμενη Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου πέθανε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλευόταν με καρκίνο σε τελευταίο στάδιο, ο Στάθης Τσεκούρας.

Ο Στάθης υπήρξε στενός συνεργάτης του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης για πολλά χρόνια. Με την ιδιότητα του δασκάλου-εμψυχωτή δημιούργησε το 2013 μεταξύ άλλων, συντονίζοντας ομάδα εκπαιδευτικών, το εξαιρετικά πετυχημένο πρόγραμμα γνωριμίας με την Λαϊκή Ιατρική 'Γητειές και Γιατροσόφια', ένα πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού που ενσωματώνει με παιγνιώδη τρόπο κρητικές
'γηθειές' και συνταγές από Ιατροσόφια, εισάγοντας τα παιδιά στο νόημα της Λαϊκής Ιατρικής.

Ο Στάθης Τσεκούρας σπούδασε παλαιογραφία με τον Αγαμέμνονα Τσελίκα και υπήρξε στενός συνεργάτης του για 20 χρόνια στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ. Η αγάπη του για τα χειρόγραφα εκδηλωνόταν και με την άσκηση της αντιγραφικής τέχνης. Παρακάτω ένα δικό του δείγμα αντιγραφής από χειρόγραφο. Πριν από 3-4 χρόνια, με την ομάδα του Δρ. Τσελίκα, ο Στάθης
ανέλαβε και ολοκλήρωσε την φωτογράφιση σε υψηλή ανάλυση, ενώ ξεκίνησε και τη μεταγραφή του χειρόγραφου Ιατροσοφίου του Ιωάννου Αθανασίου από το Πάπιγκο (1821), εργασία που δεν ολοκλήρωσε λόγω ασθένειας. Πρόκειται για το πολύτιμο έκθεμα του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, δωρεά του ιατρού και συλλέκτη Στάθη Χατζηιωαννίδη στο Μουσείο μας, για το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει κάποτε η κριτική έκδοση.

Ο Στάθης εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δάσκαλος στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες, μαθαίνοντας ήδη από την δεκαετία του '70 τη νοηματική γλώσσα και ολοκληρώνοντας μεταπτυχιακό στην αποκατάσταση κωφών στο New York University. Σπούδασε επίσης κινηματογράφο και τηλεόραση στην Σχολή Σταυράκου.

Στις δεκαετίες του 70, 80 και 90 ο Στάθης έκανε απίστευτα πολλές φωτογραφήσεις, κυρίως φυτών, στην εξοχή. Από μια τέτοια εκδρομή με φωτογράφηση στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του 70 είναι και το επισυναπτόμενο στιγμιότυπο με τον συγγραφέα και ζωγράφο Ν.Γ. Πεντζίκη.

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Στάθης αγωνίστηκε με έναν δύσκολο καρκίνο. Αντιγράφω μια δική του περιγραφή της εμπειρίας της αρρώστιας:

'Μεγάλο σχολείο ο Καρκίνος. Στις κατευθύνσεις: Επιβίωση, Επιμονή, Υπομονή.
Γιατί, «Εἰ τό φέρον σέ φέρει, φέρε καί φέρου˙εἰ δ’ ἀγανακτεῖς, καί σαυτόν
λυπεῖς καί τό φέρον σέ φέρει!» (Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς)

Διαχείριση των διαφόρων καταστάσεων και της αγάπης τα ποτάμια… Πόσα
ανακαλύπτουμε καθημερινά! Να αντέξουμε, να τα αντέξουμε…
Άντε και καλό πτυχίο: Ανώδυνο, Ανεπαίσχυντο, Ειρηνικό!' (13 Σεπτεμβρίου 2021)

Και:

'Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την εμφάνιση του καρκίνου! Αντέχουμε! Πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Κρίμα που δεν έχω τη δυνατότητα να τις γράψω! Το πόσα μπορεί να αντέξει κανείς δεν μπορούμε ούτε να το φανταστούμε!' (9 Μαΐου 2021).

Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου έγινε στην Αργαλαστή του Πηλίου η κηδεία του Στάθη Τσεκούρα κατά το τυπικό της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ακολούθησε η ταφή στο κοιμητήριο του χωριού.

Δεῦτε τελευταῖον ἀσπασμόν, δῶμεν ἀδελφοί τῷ θανόντι, εὐχαριστοῦντες Θεῷ
οὗτος γὰρ ἐξέλιπε τῆς συγγενείας αὐτοῦ, καὶ πρὸς τάφον ἐπείγεται,
οὐκ ἔτι φροντίζων, τὰ τῆς ματαιότητος, καὶ πολυμόχθου σαρκός...

Επισυναπτόμενο 1: stahis.zip

Πληροφορίες
2810 39 4810
museummed@med.uoc.gr
10:00 - 14:00 καθημερινές
Ιατρική Σχολή
Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΤΘ 2208 ΤΚ 71003
Βούτες, Ηράκλειο Κρήτης