Μουσείο Ιατρικής Κρήτης
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αναζήτηση TBA
αναζήτηση όρου στον τίτλο, τουλάχιστον 5 χαρακτηρες

τύπος ανακοίνωσης

μήνας δημοσίευσης

έτος δημοσίευσης


Νέα / Aνακοινώσεις


Δελτίο τύπου: ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ - Ο Λοιμός των Αθηνών

2021-11-25


Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης παρουσιάζουν από τις ιστοσελίδες τους το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ. το podcast «Θουκυδίδου Ιστορίαι – Ο Λοιμός των Αθηνών», σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου.
Πρόκειται για ένα επεισόδιο της σειράς θεατρικών αναγνώσεων «Δίνοντας Φωνή σε Αρχαία Κείμενα» της δημιουργού των podcast Έμμυς Παπαβασιλείου και αποτελεί συνέχεια των τριών επεισοδίων «Θουκυδίδου Ιστορίαι – Κτήμα ες αεί» που έχουν γίνει από την ίδια, σε συμπαραγωγή με το Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Ένας χαρισματικός ασθενής, ο οποίος προσεβλήθη από τη μεταδοτική νόσο που προκάλεσε τον λοιμό των Αθηνών το 430 π.Χ. και επέζησε, είχε την έμπνευση να καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια τα συμπτώματα της πρωτόγνωρης ασθένειας, να μελετήσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε συνθήκες μεγάλης υπαρξιακής αγωνίας και να μοιραστεί τις σκέψεις του με τους αναγνώστες του μέλλοντος. Ο ασθενής αυτός δεν είναι άλλος από τον Θουκυδίδη, ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής της επιστημονικής ιστοριογραφίας αλλά και πολλών άλλων επιστημονικών κλάδων.
Τα δεινά που προκάλεσε ο λοιμός στην αρχαία Αθήνα δεν συγκρίνονται με αυτά της σύγχρονης πανδημίας που όλοι βιώνουμε, ωστόσο υπάρχουν πολλές αναλογίες.
Η οξυδέρκεια των παρατηρήσεων και η διεισδυτικότητα της σκέψης του Θουκυδίδη εντυπωσιάζουν ακόμη και σήμερα και κάνουν σύγχρονο ένα έργο ηλικίας 2450 ετών περίπου. Η κατανόηση με την οποία περιβάλλει ο συγγραφέας τους πάσχοντες ανθρώπους και την ανθρώπινη φύση προσφέρει μια διαχρονική πνευματική παρηγοριά, την οποία αξίζει να μοιραζόμαστε όλοι.
Η ημέρα της πρώτης παρουσίασης συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα που είναι αφιερωμένη στο «Θέατρο στην Εκπαίδευση» και στην ευρύτερη παιδεία, στην οποία αποσκοπούν και οι φορείς μας, οι οποίοι είναι παραγωγοί του podcast μαζί με την Έμμυ Παπαβασιλείου.

Στο επεισόδιο παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Κατερίνα Δαμβόγλου, Κωστής Καπελώνης και ένας ψηφιακός βοηθός, ο Δημήτρης. Η μουσική είναι του Λεωνίδα Μαριδάκη, η μίξη ήχου του Μανώλη Παπαδάκη, η ηχοληψία του Digital Wave Studio και του Robin Beer, η ιδέα, τα κείμενα και η σκηνοθεσία της Έμμυς Παπαβασιλείου.

Επιστημονικοί σύμβουλοι του επεισοδίου είναι η Μελίνα Ταμιωλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Ιωάννης Τσιαούσης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης.

Σύνδεσμος

Πληροφορίες
2810 39 4810
museummed@med.uoc.gr
10:00 - 14:00 καθημερινές
Ιατρική Σχολή
Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΤΘ 2208 ΤΚ 71003
Βούτες, Ηράκλειο Κρήτης