Μουσείο Ιατρικής Κρήτης
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αναζήτηση TBA
αναζήτηση όρου στον τίτλο, τουλάχιστον 5 χαρακτηρες

τύπος ανακοίνωσης

μήνας δημοσίευσης

έτος δημοσίευσης


Νέα / Aνακοινώσεις


Webinar - Η συνάντηση της Ιατρικής με τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

2023-03-31


Μια πανδαισία επιστημονικής σκέψης, υψηλού επιστημονικού διαλόγου και πρωτοποριακής διεπιστημονικής θεώρησης στα πεδία της εξελικτικής βιολογίας, της νευροανατομίας – νευροφυσιολογίας, της γλωσσολογίας και της προϊστορικής αρχαιολογίας ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του χθεσινού webinar που διοργάνωσε το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης και το Κέντρο Ερευνών & Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο του Κύκλου Σεμιναρίων «Η συνάντηση της Ιατρικής με τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες».

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Μουσείου Αν. Καθηγητής Ι. Τσιαούσης αναφέρθηκε στους άξονες και στα κύρια ερωτήματα που κλήθηκαν να αναπτύξουν μέσω των εισηγήσεών τους οι διακεκριμένοι ομιλητές και συγκεκριμένα ο Δ/ντής του ΜΦΙΚ Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, Νικ. Πουλακάκης, ο ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Γ.Χ. Παπαδόπουλος και ο Αλ. Καλοκαιρινός Καθηγητής Γλωσσολογίας του Παν/μίου Κρήτης.

Ακολούθως, η Δ/ντρια του ΚΕΜΕ, Καθηγήτρια κ. Στέλλα Γιακουμάκη παρουσίασε τους ομιλητές, εστιάζοντας στην σημαντική επιστημονική τους διαδρομή και τη συμβολή τους στο επιστημονικό τους πεδίο, μη παραλείποντας να τονίσει και την αξιόλογη προσφορά τους στην κοινωνία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας.

Το πολυπληθές διαδικτυακό κοινό που χθες έφτασε τα 100 περίπου άτομα (αριθμός ρεκόρ για τέτοιου είδους εκδηλώσεις), αποτελούνταν από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας και απόλαυσε τις τρεις εισηγήσεις, αλλά και τη συζήτηση που ακολούθησε. Ειδικότερα, ο κ. Πουλακάκης σκιαγράφησε εξαιρετικά μέσα από τον ακριβή επιστημονικό λόγο του την εξελικτική πορεία των ειδών μέχρι τον σύγχρονο άνθρωπο καθώς και τους μηχανισμούς που τη διέπουν. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στους πολύπλοκους μηχανισμούς εξέλιξης του εγκεφάλου των ανθρωπιδών για να καταλήξει στον homo sapiens και εισήγαγε στη συζήτηση το ρόλο του πολιτισμού ως πιθανό μηχανισμό ενεργοποίησης εξελικτικών διεργασιών. Ο τελευταίος εισηγητής, κ.Αλ Καλοκαιρινός περνώντας «από την ύλη στο νόημα» επικεντρώθηκε στην παρουσίαση και ανάλυση του βιολογικού - εξελικτικού υποστρώματος διαφόρων ψυχοσυναισθηματικών χαρακτηριστικών (φροντίδα, επικοινωνία κτλ) καθώς και της γλώσσας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε με τις παρεμβάσεις του κ. Χ. Λιονή, της κ. Ν. Γαλανίδου και του κ. Ι. Τσιαούση και τη συμμετοχή των τριών ομιλητών, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διεπιστημονική προσέγγιση της εξέλιξης καθώς και σε νέα ερωτήματα που θέτει η επιστημονική έρευνα διαφόρων πεδίων όπως π.χ. η προϊστορική αρχαιολογία, η μελέτη του αρχαίου DNA κλπ.

Πληροφορίες
2810 39 4810
museummed@med.uoc.gr
10:00 - 14:00 καθημερινές
Ιατρική Σχολή
Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΤΘ 2208 ΤΚ 71003
Βούτες, Ηράκλειο Κρήτης