Μουσείο Ιατρικής Κρήτης
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αναζήτηση TBA
αναζήτηση όρου στον τίτλο, τουλάχιστον 5 χαρακτηρες

τύπος ανακοίνωσης

μήνας δημοσίευσης

έτος δημοσίευσης


Νέα / Aνακοινώσεις


Συμμετοχή του ΜΙΚ στη διοργάνωση του διεθνούς εργαστηρίου "Υγεία και Ίαση στην Αρχαία Ελλάδα και την Κίνα"

2023-02-08


Το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας και Μετάφρασης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοηθικής (ΚΕΜΕ ΠΚ) και το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης, διοργανώνει διεθνές υβριδικό εργαστήριο με τίτλο «Health and Healing in Ancient Greece and China”, με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του ΚΕΜΕ, στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom (13 και 14 Φεβρουαρίου). Η πρώτη μέρα της συνάντησης εστιάζει στη συγκριτική προσέγγιση των εννοιών της υγείας και της ίασης στις δύο αυτές αρχαίες παραδόσεις. Παρουσιάζοντας την έρευνά τους, και συνομιλώντας με την αντίστοιχη επιστημονική κοινότητα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Arthur Harris, ερευνητής στο Needham Research Institute του Cambridge, η Chiara Thumiger, ιστορικός της επιστήμης στο Κέντρο Αριστείας ROOTS του Πανεπιστημίου του Κιέλου, και ο James Zaineldin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, θα συμβάλουν στην ανάδειξη των μεθοδολογικών ζητημάτων και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η συγκριτική προσέγγιση στην ιστορία και τη φιλοσοφία της επιστήμης, και θα δώσουν παραδείγματα της νέας γνώσης που αυτή μπορεί να προαγάγει, ως προς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε είτε τη μελέτη τους συνδυαστικά είτε και την κάθε μια από αυτές χωριστά. Η δεύτερη μέρα εστιάζει σε παραδείγματα που αντλούνται από την αρχαία ελληνορωμαϊκή παράδοση και αποτυπώνει την έρευνα που καλλιεργείται στα ελληνικά Πανεπιστήμια, με προσκεκλημένους ομιλητές τον Σταύρο Κουλουμέντα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και τον Γιώργο Καζαντζίδη (Πανεπιστήμιο Πατρών).

Το εργαστήριο εγκαινιάζει μια σειρά από δράσεις οι οποίες εντάσσονται στο υποέργο «Δράσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης για την προώθηση του αρχαίου ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού» της Πράξης «Προώθηση μελέτης αρχαίου ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
Οι δράσεις αυτές συνιστούν μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού (ΚΕΛΚΙΠ).

Επισυναπτόμενο 1: HHealingWS.pdf

Πληροφορίες
2810 39 4810
museummed@med.uoc.gr
10:00 - 14:00 καθημερινές
Ιατρική Σχολή
Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΤΘ 2208 ΤΚ 71003
Βούτες, Ηράκλειο Κρήτης