Μουσείο Ιατρικής Κρήτης
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Tο μουσείο / Eυεργέτες & δωρητές / Μανόλης Δετοράκης


Μανόλης Δετοράκης (1939-2008)

Γεννήθηκε στο Αμαριανό Πεδιάδος Ηρακλείου (24 Αυγούστου 1939).

Σπουδές
  • 1957 : Αποφοίτησε με «ΑΡΙΣΤΑ » από το Γυμνάσιο Καστελλίου Πεδιάδος.
  • 1957-1964 : Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υποτροφία του Μαρκομιχελακείου Ιδρύματος, μετὰ από διαγωνισμό μεταξὺ αριστούχων του Νομού Ηρακλείου, αποφοίτων του σχολικού έτους 1956-1957.
  • 1964 : Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό « ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ ».
  • Σταδιοδρομία
  • 1965-1967 : Στρατιωτική θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Υγειονομικού.
  • 1967-1969 : Υπηρετεί ως Αγροτικός Ιατρός στις Μοίρες Ηρακλείου και στις Μάλλες Ιεραπέτρας.
  • 1969-1972 : Εσωτερικός Βοηθός στο Ακτινοδιαγνωστικό και Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Θεραπευτηρίου «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», για την ειδικότητα Ακτινολογίας-Ραδιολογίας.
  • 1972 : Λαμβάνει την ειδικότητα Ακτινολογίας-Ραδιολογίας.
  • 1972 : Εγκαθίσταται στο Ηράκλειο ως ιδιώτης Ακτινολόγος Ιατρός και υπηρετεί συγχρόνως ως Ακτινολόγος στο ΙΚΑ Ηρακλείου.
  • 1973 : Διδακτορικό Δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό « ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ » και με θέμα : «Συμβολή εις την μελέτην της αρθρικής χονδρασβεστώσεως». Εισηγητής, ο Καθηγητής της Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Κωνσταντίνος Γαρδίκας.
  • 1980 : Γίνεται Διευθυντής του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του ΙΚΑ Ηρακλείου.
  • 1980-1986 : Διευθυντής του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ « ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟΝ».
  • 1986-1987 : Σύμβουλος Ακτινολόγος της Αμερικανικής Βάσης Γουρνών Ηρακλείου.
  • 1991 : Παραίτηση και συνταξιοδότηση από τη θέση του ΙΚΑ
  • 1991-2008 : Άσκησε ελευθέρως την ειδικότητα της Γενικής Ακτινοδιαγνωστικής.
  • 2 Ιουνίου 2008 : Απεβίωσε αιφνιδίως στο Ιατρείο του, το μεσημέρι της 2 Ιουνίου 2008.
Πανεπιστημιακή Διδασκαλία και προσφορά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η συστηματική ενασχόλησή του με την Ιστορία της Ιατρικής και ιδιαίτερα στην Κρήτη, τον ανέδειξε σχεδόν μοναδικό εκπρόσωπο αυτού του κλάδου στην Κρήτη. Με απόφαση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης δίδαξε το μάθημα «Ιστορία της Ιατρικής στην Κρήτη» για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Με πρωτοβουλία του Εμμ. Δετοράκη και με συνεργασία του αείμνηστου Καθηγητή Ιω. Τσαμπαρλάκη και του κ. Ι. Μουζά, συγκροτήθηκε επιστροπή για την οργάνωση Μουσείου Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ως φορέας προώθησης της ιδέας του Μουσείου, ιδρύθηκε πάλι με πρωτοβουλία του ο Μορφωτικός Σύλλογος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ψυχή του Συλλόγου, και Πρόεδρος μετά τον θάνατο του Καθηγητή Ι. Τσαμπαρλάκη, υπήρξε ο Εμμ. Δετοράκης, ο οποίος εργάστηκε με ενθουσιασμό και με δημιουργικό πάθος, για την επισήμανση και τη συγκέντρωση πάσης φύσεως ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού. Ιδού τί λέγει ο ίδιος για τα αποτελέσματα των ερευνών του, που είχαν γίνει πάθος ασίγαστο κατά την τελευταία δεκαπενταετία της ζωής του : «Μέχρι σήμερα έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με την περισυλλογή παντοειδούς υλικού από γιατρούς ή τις οικογένειές τους, από παλιές κλινικές ή από νοσοκομεία. Το υλικό αυτό συγκεντρώνεται σε ειδική αίθουσα των κεντρικών κτιρίων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Περιλαμβάνει ογκώδη αντικείμενα, όπως παλιό ακτινολογικό μηχάνημα, οδοντιατρική καρέκλα με τα συναφή, θερμοκοιτίδες, κλιβάνους, χειρουργικό τραπέζι κ.ά. Σε άλλο χώρο φυλάσσονται χειρουργικά εργαλεία, μικροσκόπια, ανατομικοί πίνακες, βιβλία, πτυχία, προσωπικά είδη ιατρών, φωτογραφίες κλπ., που σιγά σιγά συνθέτουν την ιστορία της ιατρικής του τόπου. Καταρτίζονται επίσης φάκελλοι με αντίγραφα από αρχειακό υλικό της περιόδου της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη και της Κρητικής Πολιτείας και καταγράφονται οι πηγές αναζήτησης, για μελλοντική επιστημονική χρήση…».

Για την πολύτιμη αυτή προσφορά του στην Ιατρική Σχολή, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης του απένειμε τιμητική διάκριση σε ειδική εκδήλωση.

Συγγραφικό έργο

Το συγγραφικό έργο του Εμμ. Δετοράκη είναι εκτεταμένο και πολυδιάστατο. Πέρα από τα καθαρώς ιατρικού χαρακτήρα δημοσιεύματά του, που έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά συνεδρίων η σε τιμητικούς τόμους, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κρητολογικά του μελετήματα. Ενωρίς έστρεψε το ενδιαφέρον του στη μελέτη της περιόδου της τουρκοκρατίας και μελέτησε με το πάθος και την επιμέλεια ειδικού πολλά επί μέρους θέματα της περιόδου. Μερικές μελέτες του, όπως λ.χ. για τη λέπρα στην Κρήτη ή για την οργάνωση και λειτουργία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, αποτελούν σημαντικές συμβολές στη γνώση της ζωής στην Κρήτη κατά την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας. Το βιβλίο του « Γιατροί αγωνιστές των κρητικών επαναστάσεων του ΙΘ΄ αιώνα » (Ηράκλειο 1987) είναι σημαντικότατη συμβολή στη γνώση της κρητικής προσωπογραφίας της περιόδου των κρητικών επαναστάσεων.

Ο κατάλογος των κρητολογικών δημοσιευμάτων του είναι πλουσιότατος. Περιλαμβάνει περισσότερες από 50 πρωτότυπες δημοσιευμένες μελέτες του για θέματα και πρόσωπα της νεότερης κρητικής ιστορίας. Το μεγάλο έργο της ζωής του, που, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να το ιδεί τυπωμένο, είναι το τιτλοφορούμενο « Ιστορία της Ιατρικής στην Κρήτη επί τουρκοκρατίας ». Το έργο αυτό είναι καρπός σκληρής ερευνητικής εργασίας πολλών χρόνων και παρέχει λεπτομερή εικόνα της λόγιας και της λαϊκής ιατρικής στην Κρήτη καθώς και ανάγλυφη την εικόνα της λαϊκής ζωής και των αντιλήψεων στην πιο ζοφερή περίοδο της ιστορίας της Κρήτης. Για τη γενική πνευματική προσφορά του στα Γράμματα, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών του απένειμε, λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του Ειδικό Τιμητικό Δίπλωμα.

Πληροφορίες
2810 39 4810
museummed@med.uoc.gr
10:00 - 14:00 καθημερινές
Ιατρική Σχολή
Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΤΘ 2208 ΤΚ 71003
Βούτες, Ηράκλειο Κρήτης