Μουσείο Ιατρικής
Δελτίο τύπου image

Δελτίο τύπου

Πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε το Μουσείο Ιατρικής υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: Ανθρωπιστική κρίση, Πανεπιστήμιο, Αλληλεγγύη. Η εκδήλωση είχε το χαρακτήρα μιας ευρύτερης συνάντησης φοιτητών, ακαδημαϊκών δασκάλων, πολιτών και εθελοντών του Κοινωνικού Ιατρείου σε μια προσπάθεια αναζήτησης του κομβικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει σήμερα το Πανεπιστήμιο στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εθελοντές συντελεστές του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου κατέθεσαν με ευαισθησία και αμεσότητα τη βιωματική τους μαρτυρία για την εθελοντική δράση κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε το 2011-12 και συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον έως και σήμερα.

Η πρώτη πράξη αποδοχής του ρόλου του Κοινωνικού Ιατρείου από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως ελέχθη, υπογράφηκε με την απόφαση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης να παραχωρήσει χώρους στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στη Λ. Κνωσού.

Στη συνέχεια φοιτητές Ιατρικής- εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου, παρουσίασαν αναλυτικά στατιστικά στοιχεία της δράσης του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου στην πόλη μας που επιβεβαιώνουν την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας από ομάδες ανασφάλιστων πολιτών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, διατυπώθηκε η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αξιών που θα πρέπει να διέπουν ένα σύγχρονο πρόγραμμα ιατρικής εκπαίδευσης σε περιόδους ανθρωπιστικής κρίσης και τέθηκαν οι βάσεις μιας συζήτησης που αναμένεται να συνεχιστεί σε θεσμικό επίπεδο, σύμφωνα με την τοποθέτηση της υπεύθυνης του προγράμματος σπουδών της Ιατρικής Σχολής.

Η συμμετοχή των φοιτητών Ιατρικής στις δράσεις εθελοντισμού και αλληλεγγύης φαίνεται να αποτελεί μια ελπιδοφόρα προοπτική και να σηματοδοτεί δομικές αλλαγές σε μια κοινωνία που έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει.

Σημείωση:

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν από πλευράς Πανεπιστημίου Κρήτης ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής κ. Γ. Κοντάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής κ. Ε. Στεφάνου, η Aναπληρώτρια Πρύτανης κ. Ε. Παπαδάκη.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 18/03/2015 - 18/03/2015